3AMK-yhteistyönä toteutetulla intensiiviviikolla etsittiin uusia ratkaisuja ikäihmisten avuksi.
Itäisellä Uudellamaalla sijaitsevan Lapinjärven kylänraitilla oli kuluvalla viikolla aivan uudenlaista vilinää. Kunnan keskustaajama toimi nimittäin tällä viikolla Haaga-Helian, Laurean ja Metropolia yhteisen Digital Wellbeing Sprint -intensiiviviikon näyttämönä.
Yhteistyössä Lapinjärven kunnan kanssa järjestetyllä intensiiviviikolla osallistujien tehtävänä oli kehittää uusia digitaalisia ratkaisuja ikäihmisten itsenäisen asumisen, aktiivisuuden, sosiaalisen vuorovaikutuksen ja turvallisen elämisen tueksi. Kokeilujen alustana toimii Lapinjärvi, jossa käynnissä on laajempi hanke muistiystävällisen taajaman kehittämiseksi.
Pieni kunta rohkeiden kokeilujen alustana
“Me Lapinjärvellä haluamme olla eräänlainen mahdollistaja, kokeilujen alusta erilaisille toimijoille. Pienenä kuntana me voimme ketterästi tarjota tällaisia mahdollisuuksia ja tämä viikko on ollut erinomainen esimerkki”, kuvaili kunnanjohtaja Tiina Heikka torstaina Lapinjärvellä.
“Tämä on myös aivan mahtava mahdollisuus meille, kun saamme luovien, innokkaiden ja kansainvälisten opiskelijoiden kehityspanoksen avuksemme.”
Digital Wellbeing Sprintiä ideoinut johtaja Tuija Hirvikoski Laureasta oli samoilla linjoilla kunnanjohtajan kanssa:
“Tavoitteena on ollut, että tämän viikon aikana syntyy konkreettisia ratkaisuja, jotka auttavat ikäihmisiä”, hän kertoi.
“Samaan aikaan on hienoa, että voimme tarjota opiskelijoille mahdollisuuden oppia uutta erilaisessa ympäristössä aidon haasteen äärellä. Totta kai toivomme myös, että tätä kautta syntyisi kenties uutta liiketoimintaa Suomeen opiskelijoiden toimesta.”
Vuosi sitten ensimmäisen kerran kolmen ammattikorkeakoulun yhteistyönä järjestetyn vastaavan kesäopintokokonaisuuden kohdalla tämä toive toteutui. YAMK-opiskelija Carita Savin lähti kehittämään edelleen intensiiviviikon kehittämishaasteessa syntynyttä ideaa. Syntyi startup-yritys HUOLETI, joka elokuun ensimmäisellä viikolla uutisoi solmineensa yhteistyösopimuksen syöpälääkkeitä valmistavan Roche Oy:n kanssa.
Osallistujat tutustuivat ikäihmisten asumiseen
Digital Wellbeing Sprintiin osallistui tänä vuonna kaikkiaan 33 osallistujaa. Mukana oli kansainvälinen joukko eri alojen opiskelijoita kolmesta ammattikorkeakoulusta, mutta myös korkeakoulujen henkilökuntaa sekä osallistujia Romaniasta ja Algeriasta. Osallistujat jakautuivat monialaisiin tiimeihin, joista osa puolet työskenteli viikon Espoon Leppävaarasta käsin ja toinen puoli Lapinjärvellä.
Perjantaina 11.8. Espoossa pidetyn aloitus- ja orientaatiopäivän jälkeen Sprintin osallistujat työskentelivät intensiivisesti. Asiantuntijaluentojen lisäksi opiskelijat tutustuivat ikäihmisten päivätoimintaan, vierailivat hoivakodissa sekä haastatteluvat senioripalvelujen asiakkaita ja työntekijöitä.
Yksi Sprintiin Lapinjärvellä osallistuneista oli Metropoliassa Health Business Management -YAMK-ohjelmassa opiskeleva Roland Ngang. Kamerunilaistaustainen Ngang kuvailee viikkoa erittäin mielenkiintoiseksi ja luovaksi:
“Tähän mennessä olemme oppineet täällä paljon ja saaneet monia hyviä ideoita. Iso tekijä on ollut se, että meillä on täällä monipuolinen joukko ihmisiä eri maista ja eri aloilta”, hän kuvaili kokemuksiaan torstaina Lapinjärvellä.
Erityisen antoisia Ngangin mielestä olivat vierailut ikäihmisten luona Lapinjärvellä.
“Ihmiset, joita tapasimme, olivat erittäin iloisia ja ottivat meidät lämpimästi vastaan. Myös ikäihmisten ja heidän hoitajiensa suhde tuntui lämpimältä ja siellä välittyi yhteisöllinen, ihmisläheinen tunnelma, joka on minusta erittäin tärkeää.”
Lämmin vastaanotto Lapinjärvellä
Viikon aikana tiimit ovat kehittäneet ideoitaan ja Sprintin päätteeksi he pitchaavat ratkaisujaan asiantuntijaraadin edessä. Parhaaksi valitun tiimin jäsenet pääsevät osallistumaan Itämeren alueen maiden yhteisen BELT-hankkeen bootcampille, jossa ideaa jalostetaan edelleen kohti kestävää liiketoimintaa.
Digital Wellbeing Sprintin osallistujien työskentelyä ohjasi viikon aikana joukko Laurean YAMK-opiskelijoita.
“Vaikka viikon ohjelma on ollut tiivis eivätkä osallistujat tunteneet toisiaan ennakolta, on tiimien yhteistyö toiminut hyvin. Opiskeljat ovat myös tuntuneet olevan innostuneita tehtävänannosta”, kuvailevat Lapinjärven tiimien työskentelyä ohjanneet Kaisla Saastamoinen ja Tanna Rantanen.
Täysin pelkkää intensiivistä työskentelyä ei viikko Lapinjärvellä ole ollut. Osallistujat majoittuivat viikon ajan mökeissä kirkonkylän tuntumassa ja pääsivät nauttimaan myös saunasta, luonnosta ja maalaiskylän tunnelmasta.
“Viikon aikana on ollut hauska nähdä, että lapinjärveläiset ovat huomanneet viikon ajaksi kylään saapuneet vieraat. Paikalliset ovat tulleet tervehtimään ja juttelemaan opiskelijoiden kanssa, kun olemme käyneet kaupassa tai kahvilassa”, Saastamoinen ja Rantanen naurahtavat.
Teksti: Ilpo Vuorivirta
Kuva: Unsplash