Suomalais-ruotsalainen tiimi matkalla startupiksi

Laurean opiskelijat löysivät BELT-yrittäjyysleiriltä tiimin, joka ryhtyy kehittämään stressinhallintasovellusta.

Elokuussa Lapinjärvellä 3AMK-yhteistyönä järjestetyn Digital Wellbeing Sprint -kesäopintojakson voittajatiimi sai palkinnoksi osallistumisoikeuden BELT-hankkeen yrittäjyysleirille. Norrköpingissä Ruotsissa syyskuussa järjestetylle BELT Bootcampille lähtivät YAMK-opiskelijat Juha-Pekka Ahvenainen ja Markus Alavaikko eikä reissusta tarvinnut palata tyhjin käsin.

Ahvenainen ja Alavaikko muodostivat yhdessä ruotsalaisten Fredrik Lundgrenin ja Jacob Sjöstrandin kanssa tiimin, joiden idea valittiin lopulta Bootcampin kahden parhaan joukkoon. Ruotsin leiriltä saadun kannustavan palautteen rohkaisemana tiimi on jatkanut ideansa kehittelyä ja lokakuun lopulla he tapasivat Helsingissä.

Leirin teemana Smart City

Norrköpingin BELT Bootcampille osallistui n. 50 osallistujaa, jotka jakaantuivat 12 tiimiin itseään kiinnostavien teemojen perusteella. Pääteemana kolmipäiväisellä leirillä oli Smart City, jonka alla kehiteltiin ratkaisuja esim. terveyteen ja hyvinvointiin sekä älyliikenteeseen liittyviin haasteisiin. Tiimien työtä ohjasivat eri alojen asiantuntijat. Leiri huipentui pitchauksiin, joiden perusteella tuomaristo valitsi lupaavimmat ideat.

“Meidän tiimimme kehitti ratkaisua stressinhallintaan, mikä olikin alkuun aika haastava ongelma pohdittavaksi. Lopulta saimme apua menetelmästä nimeltä Problem Tree, joka auttoi meitä määrittämään ongelman, jonka haluamme ratkaista”, tiimiläiset kertovat.

Suomalais-ruotsalainen tiimi teki paljon taustatyötä, haastatteli ihmisiä ja perehtyi jo olemassa oleviin stressinhallinnan sovelluksiin. He totesivat, että markkinoilla ei ole sovellusta, joka esittäisi stressin visuaalisesti käyttäjälle.

“Ideamme ydin onkin ajatus siitä, että kalenterinäkymä havainnollistaa käyttäjän stressitasot sekä sen, mitä hän on samaan aikaan tehnyt”, he tiivistävät.

Seuraava askel: Minimal Viable Product

Leirin mentoreilta saadun hyvän palautteen jälkeen tiimi on jatkanut ideansa kehittelyä työnimellä ’Lugnoro’. Seuraavana tavoitteena on kehittää ns. Mnimum Viable Product – pienin toimiva tuote – jonka avulla he voivat kerätä palautetta kehittääkseen ideasta valmiin tuotteen.

“Katsotaan, mitä ihmiset pitävät tästä ideasta. Bootcamp oli hyvä startti ja haluamme viedä tämän ideamme pidemmälle”, Lugnoro-tiimi kertoo.

Bootcampin tärkein oppi oli tiimiläisten mielestä ymmärtää se, miten tärkeää on alkuvaiheessa keskittyä pohtimaan nimenomaan ongelmia – ei ratkaisuja:

“Monesti ihmiset tekevät juuri toisin päin. Oikea ongelma tarkoittaa myös oikeaa tarvetta ja silloin ihmiset ovat valmiita ostamaan ratkaisusi”, Alavaikko tiivistää.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, mihin Lugnoro-tiimin tarina vielä johtaa.

BELT- Baltic Entrepreneurship Laboratories on Suomen Itämeri-instituutin vetämä hanke, jossa on mukana Laurean lisäksi Riga Technical University Latviasta, Lindköpingissä Ruotsissa toimiva Demola East Sweden -yrittäjyysympäristö ja New Factory -innovaatiokeskus Suomesta. Tavoitteena BELT-hankkeessa on rakentaa rajat ylittävää yhteistyötä yrittäjyydestä kiinnostuneiden opiskelijoiden, startup-yritysten ja yrittäjyystoimijoiden kesken.

Teksti: Ilpo Vuorivirta

Kuva: Unsplash

Comments are closed.