Dare to Learn -tapahtumassa pohdittiin tulevaisuuden osaamista

3AMK järjesti työpajan oppimisen Dare to Learn -suurtapahtumassa Kaapelitehtaalla.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty oppimistapahtuma Dare to Learn täytti Helsingin Kaapelitehtaan tiistaina ja keskiviikkona 5. – 6. syyskuuta. Vapaaehtoisvoimin toteutettu ja etukäteen loppuunmyyty tapahtuma keräsi paikalle yhteensä 3000 oppimisen tulevaisuudesta kiinnostunutta.

Haussa rohkeita ideoita

Myös pääkaupunkiseudun kolme ammattikorkeakoulua – Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia – olivat mukana Dare to Learn -tapahtumassa. 3AMK-yhteistyönä ammattikorkeakoulut toteuttivat tiistaina työpajan, jonka aiheena oli tulevaisuuden osaaminen.

“Tapahtumassa on ollut hyvä meininki tänään. Toivottavasti hyvä meno jatkuu myös täällä työpajassa ja saamme osallistujien kanssa vilkasta keskustelua aikaan tulevaisuuden ammateista ja osaamisista”, kuvaili metropolialainen Minna Kaihovirta-Rapo, yksi työpajan vetäjistä, ennen tiistai-iltapäivän työpajaa.

“Haluamme erityisesti, että tänään mennään pää sopivasti pilvissä – nyt haetaan raikkaita uusia avauksia eikä ajatella vanhan maailman kautta ollenkaan”, täydensi Kimmo Mäki Haaga-Heliasta.

Työpajan aluksi futurologi, yliopettaja Tarja Meristö johdatteli osallistujia pohtimaan, miltä tulevaisuuden työelämä näyttää. Perinteiset käsitteet, kuten ammatti, työntekijä tai työnantaja, käyvät Meristön mielestä tulevaisuudessa tarpeettomiksi. Vain osaamisella on jatkossa merkitystä ja osaamisella käydään kauppaa globaaleilla markkinoilla.

Tunneäly on tärkeä taito tulevaisuudessa

Mitä sitten ovat tulevaisuuden tärkeimmät osaamiset, kompetenssit? Niitä lähdettiin työpajassa selvittämään pohtimalla juuri nyt aallon harjalle nousevia tai vielä pinnan alla odottelevia työtehtäviä. Esiin nousi mielenkiintoisia tulevaisuuden ammatteja, kuten tunneälycoach, ihmisyysasiantuntija tai moniaistisuutta hyödyntävä 7D-designeri.

Näiden kolmen ammatin kautta jatkettiin työpajassa kartoittamaan tarkemmin, millaisessa ympäristössä tulevaisuuden työtä tehdään, kenen kanssa, ja millaisia osaamisia ne edellyttävät. Vilkasta keskustelua syntyi muun muassa tunneälyn merkityksestä ja siitä, kenen sitä kuuluisi opettaa.

Tulevaisuuden kompetensseja tunnistettiin lopulta toistakymmentä erilaista. Näistä tärkeimmiksi nostettiin erityisesti itsensä johtaminen, yhteistyötaidot sekä empatia.

Dare to Learn -työpajan ideat taltioitiin ja niitä hyödynnetään jatkossa 3AMK-yhteistyössä.

“Otamme kaikki nämä ideat jatkotyöstöön 3AMK-osaamispolkutiimiin, jossa pohdimme, miten parhaiten voimme opetuksen näkökulmasta vastata näihin nouseviin osaamistarpeisiin”, kertoi Merja Suoperä

“Parhaimmillaan saamme näistä aihioita yhteisiin, uusiin koulutuspolkuihin ja tutkintoihin. Yhtälailla täältä saattaa nousta myös uusia ideoita TKI-toimintaan sekä koulutusvientiin.”

Teksti: Ilpo Vuorivirta

Kuva: Unsplash

Comments are closed.