Osaaminen käyttöön Suomessa -hankkeen opetus käynnistyi Myllypurossa

Maahanmuuttajataustaisille suunnattu kiinteistö- ja rakennusalan koulutus käynnistyi muun muassa Metropoliassa Myllypuron kampuksella 3.9. Koulutus on suunnattu omassa kotimaassaan samaisen koulutuksen suorittaneille henkilöille. Ensimmäisen päivän sisältöön kuuluivat keskinäinen tutustuminen, sekä alaan liittyvät lait ja säännökset. Koulutuksen vastuuopettaja Kirsi Maasalon mukaan opetus oli ainakin tähän asti ollut hyvin vaivatonta, vaikkakin ensimmäisenä päivänä jännittävää.

–Välillä pyrin pysähtymään ja miettimään oikeasti omaa kieltäni, koska yritän tulla mahdollisimman hyvin ymmärretyksi. Ryhmän kielitaidon taso on ollut vaihtelevaa, mutta kokonaisuutena koulutuksen alku on ollut positiivinen, Maasalo kertoo.

Opiskelijoilla oli samanlaiset tuntemukset, vaikka heitä jännitti vähintään yhtä paljon, ellei jopa enemmän kuin opetushenkilökuntaa. Irakilaistaustainen Mohammed ja Filippiineiltä Suomeen muuttanut Sheena puhuivat ja ymmärsivät Suomea mainiosti. Heidän erilaiset taustansa kertovat koulutuksen tärkeydestä.

–Itselläni oli suoritettu kotimaassani insinöörin tutkinto, mutta Suomessa olen työskennellyt lähinnä opetusalalla Espoon kaupungilla, Sheena sanoo.

–En tuntenut itseäni lainkaan opettajaksi ja insinöörin työ on todellinen intohimoni. Heti kun astuin sisään luokkaan ja aloin keskustella muiden opiskelijoiden kanssa, tunsin olevani oikeassa ympäristössä ja samankaltaisten ihmisten keskuudessa.

Mohammed taas oli suorittanut rakennusinsinöörin tutkinnon kotimaassaan jo aikaisemmin ja se on myös tunnustettu Suomessa opetushallituksen päätöksellä. Tästä huolimatta työharjoittelupaikkaa ei ole löytynyt.

– Työllistymistä helpottaakseni olen mukana myös kielikurssilla. Päätin nyt tulla hankkimaan lisää koulutusta alalle, koska insinöörin työt ja rakentaminen kiinnostavat. Muut alat eivät ole tuntuneet minulle lainkaan omalta, Mohammed kertoo.

Molempia myös jännitti ensimmäistä päivää, mutta nuoret opiskelijat ympärillä herättivät ainakin Sheenassa uutta rohkeutta.

Comments are closed.