ClimateLaunchpad Finlandin kuukausia kestänyt sparraus huipentui jännittävään finaaliin

Maailman suurimman vihreiden liikeideoiden kilpailu ClimateLaunchpadin kuukausia kestänyt Suomen osuus huipentui viime keskiviikkona järjestettyyn kansalliseen finaaliin. Suomen osuuden voittaneet Conquistador, Smartphones4good ja SoilWatch jatkavat matkaansa kohti Euroopan areenoja.

Maailman suurimman vihreiden liikeideoiden kilpailu ClimateLaunchpadin kuukausia kestänyt Suomen osuus huipentui keskiviikkona 26. elokuuta järjestettyyn finaaliin, jonka voittaneet Conquistador, Smartphones4good ja SoilWatch jatkavat matkaansa kohti syyskuussa järjestettäviä kansainvälisiä areenoja.​

Kilpailun tuomareina toimivat Laurea ammattikorkeakoulun tutkimusjohtaja Markku Anttonen sekä mainetta niittäneen Kamupakin järjestelmäsuunnittelija ja perustajajäsen Eero Heikkinen. Tiimien valmentamisesta ja sparrauksesta puolestaan vastasivat Haaga-Helian yhteyspäällikkö Timo-Pekka Uotila sekä Metropolian projektipäällikkö Hannes Jesar.

Tilaisuuden juonsi kanadalaislähtöinen palvelumuotoilun konkari Pamela Spokes, jonka positiivinen ja reilu asenne tarttui niin yleisöön, tuomaristoon kuin kilpailijoihinkin.

CLIMATELAUNCHPADIN Suomen osuuden finaalissa kilpaili yhteensä kuusi upeaa tiimiä, joiden pitkälle hiotut ja kekseliäät konseptit ylittivät jopa kokeneen tuomariston odotukset.

Mukana oli innostavia konsepteja, joilla tähdättiin perinteisten lasi- ja muovipullojen korvaamiseen, 3D-printtauksen mullistamiseen sekä inhimillisempään ja energiaa säästävään kuvapalveluun.

— Bloft Design Lab, Conquistador, Photorealis, Smartphones4good, Soilwatch ja Verre La Vie tulivat kilpailuun valmistautuneina ja se näkyi vahvasti myös tänään esitetyissä pitcheissä, kilpailun koordinaattorina toiminut Haaga-Helian projektipäällikkö Hanna Kangas sanoo.

Kilpailussa jatkoon päässeiden Conquistadorin, Smartphones4goodin ja SoilWorkin konseptit liittyivät kaupunkiviljelyn kehittämiseen, vanhojen älypuhelimien kierrätykseen sekä maaperän hiilidioksidipäästöjen seuraamiseen satelliittiteknologian avulla.

Tuomareina toimineiden Markku Anttosen ja Eero Heikkisen mukaan nämä kolme ideaa liittyivät selkeimmin kilpailun kategorioihin.

— Jokainen jatkoon päässeistä konsepteista piti sisällään valtavasti kasvupotentiaalia. Ne ovat tuoreita näkökulmia kasvaviin markkinoihin, Heikkinen toteaa.

CLIMATELAUNCHPAD on maailman suurin ja tunnetuin vihreiden liikeideoiden kilpailu, jonka tavoitteena on löytää uusia ja kestäviä ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Tämän vuoden kilpailuteemoina ovat kaupunkiratkaisut, kiertotalous, kestävä liikkuvuus, puhdas energia, ravinnontuotanto sekä sopeutuminen ja sietokyky.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu koordinoi jo kolmatta kertaa ClimateLaunchpad -liikeideakilpailun Suomen osuutta, joka järjestettiin tänä vuonna yhteistyössä Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulujen (3AMK) kanssa.

Suomen osuudesta jatkoon valitut Conquistador, Smartphones4good ja SoilWork tulevat etenemään syyskuussa järjestettävään Euroopan osakilpailuun. Sieltä matka voi jatkua maailmanlaajuiseen finaaliin, joka on erinomainen paikka paitsi verkostoitumiseen myös rahoituksen etsimiseen.

Maailmanlaajuisen finaalin voittavat sekä siellä hyvin menestyvät konseptit saavat rahan ja maineen lisäksi paikan Amsterdamissa sijaitsevasta EIT-KIC Accelerator -kiihdyttämöstä, jossa he pääsevät jalostamaan ideoitaan vielä pidemmälle.

Pohjoismaisen ClimateLaunchpadin tunnetuimia menestystarinoita ovat muun muassa Aqua Robur, Blue Lobster, Mimbly, Modviro, Rens, SolarSack ja Solfoil.​

Comments are closed.