Haaga-Helia mukana viemässä suomalaista startup-osaamista Afrikkaan – 3AMK:n opiskelijoilla mahdollisuus liittyä mukaan

Suomalaiset ja afrikkalaiset korkeakouluopiskelijat ryhtyvät yhteistyössä etsimään ratkaisuja opiskelijayrittäjyyden kehittämiseen Afrikassa. Haaga-Helian ja Ambitious African jättiprojektin keskiössä on halu tukea nuoria oppimaan toisiltaan.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun StartUp School on liittynyt mukaan Ambitious Africa -hankkeeseen, jonka tavoitteena on rakentaa uudenlaista ja kestävää bisneskulttuuria Afrikkaan.

Ambitious African keskeisinä teemoina ovat yrittäjyys, koulutus ja viihde.

Marraskuussa käynnistyvässä Haaga-Helian ja Ambitious African välisessä StartUp School goes Africa -projektissa pohjoismaiset ja afrikkalaiset opiskelijakollegat pyrkivät etsimään yhdessä uusia ratkaisuja ongelmiin paikallisten hallitusten, korkeakoulujen sekä eri alojen ammattilaisten tukemana.

Haaga-Helian rehtori Teemu Kokko kertoo olevansa ylpeä käynnistyvästä projektista. Kokon mukaan on kunnia olla mukana hienossa ja kansainvälisessä hankkeessa, jolla pyritään rakentamaan parempaa maailmaa.

“Kun koulutus, yrittäjyys ja viihde iskevät kättä ruohonjuuritasolla, niin lopputulos ei voi olla mitään muuta kuin jotain uutta ja mullistavaa”, hän toteaa.

Projekti julkistetaan 2.-6.11.2020 järjestettävän Africa Week -teemaviikon yhteydessä.

StartUp School goes Africa

Ambitious African tavoin myös Haaga-Helia uskoo nuorilla olevan ratkaiseva rooli Afrikan tulevaisuuden muovaamisessa.

Haaga-Helian StartUp Schoolia vetävän Hannele Mennalan mukaan onnellisuus ja hyvinvointi lisääntyy vain koulutuksen, yrittäjyyden ja kestävän kehityksen kautta.

“Nuorten ja innovatiivisten ihmisten välisellä vuorovaikutuksella voidaan saavuttaa uskomattomia tuloksia”, hän sanoo.

Mennalan mukaan StartUp School goes Africa -projekti on ainutlaatuinen mahdollisuus myös Haaga-Helian opiskelijoille.

“Koronakriisistä huolimatta pyrimme tarjoamaan innostavia oppimismahdollisuuksia, joissa opiskelijat voivat kerryttää opintopisteitään merkityksellisillä tavoilla. Samassa he saavat mahdollisuuden rakentaa kansainvälistä verkostoaan ja kokeilla yrittäjyyttä käytännön tasolla”, hän toteaa.

StartUp Schoolin concept manager Ulla Alakangas puolestaan näkee projektin eräänlaisena piristysruiskeena tuleviin kuukausiin. Pimeät kuukaudet vaikuttavat monen opiskelijan vireystilaan ja pahimmillaan valon puute voi aiheuttaa jopa masennustilan, jota kutsutaan kaamosmasennukseksi.

“Me StartUp Schoolissa uskomme, että onnellisuus ja hyvinvointi syntyvät mielekkään tekemisen sivutuotteena, joten siinä mielessä tämä Afrikka-projekti on myös hyvää lääkettä kaamosmasennuksen ehkäisyyn”, hän vinkkaa.

Ambitious African kautta on myös tarjolla useita erilaisia harjoittelu- ja vapaaehtoistehtäviä, jotka tulevat paikkaamaan tämä vuonna peruttujen Nordic Business Forumin ja Slushin kaltaisten suurten tilaisuuksien jättämää aukkoa. ​

Tavoitteena koko Afrikka

Ambitious African verkosto kattaa tällä hetkellä noin puolet Afrikan valtioista, mutta sen tarkoitus on laajentaa vaikutuspiiriään kaikkiin 54 valtioon.

Hanke on vetänyt puoleensa myös useita nimekkäitä yksityishenkilöitä. Tällä hetkellä mukana ovat muun muassa liikemies Peter Vesterbacka, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä ulkoministeri Pekka Haavisto.

Lisäksi heidän rinnallaan toimii satojen vapaaehtoisten henkilöiden ja organisaatioiden verkosto, jonka tavoitteena on kytkeä nuorten johdolla yhteen pohjoismaiset ja afrikkalaiset yrittäjät sekä projektit.

Haaga-Helia ja 3AMK tulevat järjestämään osana StartUp Schoolin ja Ambitious African alkavaa yhteistyötä useita erilaisia tilaisuuksia sekä Africa Week -nimellä järjestettävän teemaviikon. Teemaviikon kaikille avoin päätapahtuma järjestetään Deal Room -palvelussa tiistaina 3.11. klo 16-19.

Tilaisuudessa tullaan kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja muun muassa Peter Vestbackalta ja muilta toiminnassa mukana olevilta henkilöilt

Africa Weekiin​ kuuluu myös opiskelijoille suunnattu kolmen tunnin mittainen innovaatiokilpailu, joka järjestetään keskiviikkona 4.11. Kilpailussa etsitään uusia ja raikkaita ideoita, jotka helpottavat yrityskoulutuksen kehittämistä Afrikkassa. Tämän lisäksi teemaviikon aikana aukeaa uusi Work & Study Africa -projektikurssi (5 op.), jonka kautta opiskelijat voivat tutkia ja edistää koulutusviennin mahdollisuuksia Afrikkaan. Kurssi löytyy tunnuksella WOR8HH051-3001 (StartUp School x Ambitious Africa Project (W&S 5).

Lisää tietoa Africa Week -teemaviikosta löydät täältä.

Lisätietoja:

Hannele Mennala hannele.mennala@haaga-helia.fi

Teksti: Martti Asikainen

Kuva: Unspalsh

Comments are closed.