3AMK:n SUN-hankkeessa mukana olevat yrittäjät edustavat laajasti koko matkailu- ja ravintola-alaa

Team holding their hands in the center together.

Koronaviruspandemian vaikutukset ovat olleet ravintola- ja matkailualalle merkittäviä. MaRa ry:n tekemän selvityksen mukaan ravintoloista ja kahviloista yli 50 prosenttia on menettänyt vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuussa (jäsenkysely yritysten tilanteesta 23.6.). Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo, että maaliskuussa 2020 kotimaisten sekä ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 48 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Pandemia on aiheuttanut merkittävää taloudellista vahinkoa koko alalle.

Pääkaupunkiseudun kolmen ammattikorkeakoulun liittouma 3AMK – Haaga-Helia, Metropolia ja Laurea – tarjoaa SUN-hankkeessa tukea näille pandemiakriisistä pahasti kärsineille matkailu- ja ravintola-alan yrityksille. Kaikista kolmesta korkeakoulusta on mukana useita asiantuntijoita koulutuksen, valmennuksen, tutkimuksen ja viestinnän aloilta. SUN-lyhenne viittaa hankkeen koko nimeen ”3AMK Sparraa Uuteen Nousuun”.

Hanke polkaistiin käyntiin kesäkuussa hakukierroksella. Hankkeeseen valittiin mukaan yrittäjiä ja muuta henkilöstöä yhteensä 13 eri yrityksestä Uudenmaan alueelta. Mukana on sekä yksinyrittäjiä että suurempia organisaatioita ja osallistujat edustavat laajasti koko alaa: ravintoloita, majoitus- ja matkailuyrityksiä. Mukana ovat muun muassa Matkahaukka Karjaa, Ravintola China, Aktiv-Resor, Gustavelund, Hävikkiravintola Loop, T:mi Sirpukka – Kielipalvelut, Viikox Food, Vino Amore, The Travel Experience ja Haikon Kartano. Onnittelemme lämpimästi kaikkia mukaan valittuja yrityksiä.

SUN-hankkeen tavoitteena on tukea yrityksiä koronakriisistä selviytymisessä ja uuden liiketoiminnan rakentamisessa mahdollisimman konkreettisin keinoin. Syksy käynnistetäänkin opinto-ohjauksella ja yritykset sekä heidän työntekijänsä voivat opiskella maksutta Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian opintojaksoilla. Opinto-ohjauksessa pohditaan osaamisen kehittämistä myös laajemmin.

Alustavan kyselyn perusteella yritykset ovat erityisen kiinnostuneita markkinointi- ja viestintäosaamisen kehittämisestä, tuotteistamisesta ja innovoinnista sekä sähköisen liiketoiminnan opinnoista.

Yrittäjille nimetään alkusyksystä myös henkilökohtainen valmentaja ja he voivat osallistua syksyn aikana niin yksilö- kuin ryhmäcoachingiin. Valmennuksen tavoitteena on tukea yrittäjän liiketoiminnan kehittämistä ja jaksamista. Yksilövalmennukseen kuuluu myös Firstbeat-hyvinvointimittaus palautevalmennuksineen.

Yritysten tukemisen ohella hankkeessa kerätään tutkimustietoa kriisin vaikutuksista koko toimialalle. Samalla kootaan hyviä käytänteitä kriisiajassa selviytymiseen ja tulevan liiketoiminnan kehittämiseen.

Hanketta koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ja erityisesti Haagan restonomikampus. Hankkeen rahoittaa Uudenmaan liitto ja sitä tukevat myös Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry ja Suomen matkailualan liitto SMAL ry. Mukana on myös Haaga-Helian yrittäjyysohjelma StartUp School.

SUN-hanke käynnistyi kesäkuun alussa ja päättyy helmikuussa 2021.

#SunSparraa3AMK

Kuva: Pexels

Comments are closed.