Tulevaisuuden korkeakoulussa sovelletaan opittua ja hyödynnetään tehokkaasti teknologiaa

Tulevaisuuden osaava ihminen -tapahtuma toteutettiin 3 AMK:n yhteistyönä.

Millainen on ihminen vuonna 2030? Mitä tulevaisuuden ihminen odottaa koulutukselta ja korkeakouluilta? Nämä kysymykset olivat esillä, kun pääkaupunkiseudun kolme ammattikorkeakoulua Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia järjestivät yhteisen ”Tulevaisuuden osaava ihminen” -tapahtuman Helsingin rautatieasemalla tiistaina 7. maaliskuuta. Tapahtuma oli osa valtakunnallista Kokeileva Suomi -tapahtumakiertuetta.

”Koulutuksen pitää pysyä ajan hermolla. Olla jopa vähän edellä”*

Tulevaisuuden osaava ihminen -tapahtumassa joukko kolmen ammattikorkeakoulun opiskelijoita jalkautui Helsingin rautatieasemalle haastattelemaan kansalaisia ja hakemaan ideoita tulevaisuuden korkeakoulutuksen toteutukseen. Tempauksen aikana opiskelijat saivat yli sata vastausta kysymyksiin, millainen ihminen on vuonna 2030, ja mitä tämä edellyttää tulevaisuuden koulutukselta.

”Laajempien kokonaisuuksien hahmottamista, ei vain keskittymistä yhteen asiaan”

Eri-ikäisten kansalaisten vastauksissa korostui muun muassa se, että tulevaisuudessa koulutuksen on tarjottava entistä monipuolisempaa osaamista ja kykyä soveltaa opittua. Työelämän ja ympäröivän yhteiskunnan muuttuessa on koulutuksen tarjottava laaja-alaisempia näkökulmia sekä tuotava yhteen eri aloja. Korkeakouluilta edellytetään myös entistä tiiviimpää yhteistyötä työelämän kanssa.

”Pitäisi olla enemmän yhteistyötä työelämän kanssa, ettei opiskelijat ole avuttomia valmistuttuaan”

Koulutuksen tulevaisuus nähtiin kyselyn vastauksissa myös entistä teknisempänä. Uusi teknologia, robotit ja automaatio tulevat vaikuttamaan merkittävästi työhön ja ihmisten arkeen, mikä puolestaan lue uusia osaamisvaatimuksia. Opiskelijoiden on tulevaisuudessa hallittava yhä enemmän esimerkiksi tietotekniikkaa, mutta koulutuksessa on osattava ennakoida ne työt, joiden tekemiseen ei jatkossa enää tarvita ihmistä lainkaan.

”Edellyttää satsausta myös inhimilliseen puoleen, ettei kaikki mene vain tekniseksi”

Teknologian vastapainona vastaajat näkivät tulevaisuuden ihmisen myös sivistyneempänä, tasa-arvoisempana sekä vastuullisempana. Sosiaalista vuorovaikutusta pidetään myös jatkossa arvossaan. Koulutuksen merkitys nähtiin myös jatkossa tärkeänä.

”Koulutus on äärimmäisen tärkeää, ja vaikka ihminen ei perimmältään muutu, auttaa koulutus näkemään maailman laajemmin ja avarammin”

Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian yhteinen tapahtuma Helsingin rautatieasemalla oli osa valtakunnallista Kokeileva Suomi -tapahtumakiertuetta. Sen järjestävät yhteistyössä ammattikorkeakoulut, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry sekä valtioneuvoston kanslia. Kiertue koostuu 19 tilaisuudesta kaikissa Suomen maakunnissa. Tavoitteena on vahvistaa kokeilukulttuuria Suomessa ja sitä kautta löytää uusia innovatiivisia ratkaisuja yhteiskunnan ja palvelujen kehittämiseen.

*Lainaukset ovat poimintoja Helsingin rautatieaseman tempauksessa kerätyistä kansalaisten vastauksista.

Lisätietoa Kokeileva Suomi -kiertueesta www.kokeilevasuomi.fi

Teksti: Ilpo Vuorivirta

Kuva: Unsplash

Comments are closed.