
3AMK Liikuttaa -hankkeessa luotiin yhteinen liike-etiketti, joka ohjaa korkeakouluyhteisön jäseniä istumisen vähentämiseen, paikallaanolon tauottamiseen sekä aktiivisuuteen opiskelu- ja työpäivän aikana. Liike-etikettiin on koottu korkeakouluyhteisön yhdessä muotoilemat toimintaperiaatteet aktiivisemman arjen toteuttamiseen. Liike-etiketti pureutuu tukemaan laaja-alaisesti korkeakouluyhteisön oppimista, yhteisöllisyyttä, kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä liikkuvaisemman korkeakoulukulttuurin saavuttamista esimerkiksi rohkaisemalla aktiivisempiin didaktisiin menetelmiin sekä monipuolisempiin kokouskäytäntöihin.
Liike-etiketti kannustaa 3AMK-korkeakouluyhteisöä liikkeen huomioimiseen ja lisäämiseen kaikissa toiminnoissaan. Liike on työ- ja opiskelukyvyn edellytys, ja niistä huolehtiminen kuuluu ammattitaitoon. Myös oppimisen kannalta liike on merkittävää. Liikkuminen parantaa aivojen toimintaa ja muistia sekä auttaa säilyttämään opittuja asioita paremmin pitkäkestoisessa muistissa. Kuitenkin noin kolmannes opiskelijoista istuu arkisin vähintään jopa kaksitoista tuntia vuorokaudessa (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2024). Tällä istumisen määrällä korkeakouluopiskelijat nappaavat ensimmäisen sijan aikuisväestön ahkerimpina istujina. Kuitenkin 75 % opiskelijoista haluaisi liikkua enemmän myös opiskelupäivän aikana (Liikkuva opiskelu 2025).
Liike-etiketti linjaa, kuinka liike saadaan osaksi arkeamme
Liike-etiketin muotoiluprosessiin osallistettiin koko 3AMK-yhteisöä, ja se toteutettiin vaiheistetusti palvelumuotoilun periaatteilla. Prosessin taustoittamiseksi korkeakoulun työntekijöiltä ja opiskelijoilta kerättiin tietoa ja heitä osallistettiin tekemään tiimikohtaisia liikelupauksia. Hanke käynnisti myös liikeagenttitoiminnan, jossa kymmenet lehtorit veivät liikettä konkreettisella tasolla opetukseen. Liikeagenttitoiminnan avulla sekä kerättiin että välitettiin tietoa arkiliikkumisen tärkeydestä korkeakouluissa. Tietoa kerättiin myös hankkeen järjestämillä Polku hyvinvoivaksi ammattilaiseksi –opintojaksoilla. Lisäksi hanketiimi kartoitti korkeakoulujen toimintaa ohjaavia rakenteita, kuten orientoivia opintojaksoja, opiskelija- ja opettajatutorkokonaisuuksia sekä opintojaksopalautejärjestelmiä. Korkeakouluyhteisöltä pyydettiin myös hyväksi todettuja arjen aktiivisuutta lisääviä vinkkejä ja käytänteitä. Nämä koottiin 3AMK Liikuttaa -hankkeen verkkosivuille liikepankkiin.
Tiedon keräämistä tuettiin vierailuilla eri tilaisuuksiin ja tapahtumiin, joissa liike osana opetusta, oppimista, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä sai jalan sijaa. Keväällä 2025 hanketiimi laati korkeakouluyhteisölle kyselyn, jonka avulla kerättiin ja koottiin tietoa sekä valittiin vastaajien mielestä tärkeimpiä liikettä arkeen lisääviä toimintaperiaatteita. Kyselyyn tuli miltei 200 vastausta.
Avoimissa vastauksissa sanailtiin esimerkiksi seuraavaa:
”Liike korkeakoulussa lisääntyy, kun
- kiinnitämme siihen riittävästi huomiota ja näytämme jokainen esimerkkiä.”
- lisäämme liikkumisesta puhumista ja sen ajattelua arkipäiviimme.”
- kannustamme toisiamme olemaan aktiivisia päivän aikana, esimerkiksi hyödyntämällä kävelypalavereja tai muita aktiivisia palaveri- tai opiskelumuotoja.”
”Itse lisään liikettä arkeeni…
- vaihtamalla työasentoja ja jaloittelemalla.”
- tauotan istumista vähintään kerran tunnissa.”
- vähitellen, sopivasti ja riittävästi.”
- kampuksella ollessa, valitsemalla portaat hissin sijaan ainakin kerran päivässä.”
- suunnittelemalla taukoja kokousten väliin ja pitämällä huolen myös niiden toteutumisesta.”
- lisäämällä opetukseen liikkumisen elementtejä.”
Kyselyn tulosten pohjalta loppukeväästä 2025 järjestettiin kaikille halukkaille 3AMK toimijoille yhteinen muotoilutyöpaja, jossa ideoitiin liike-etiketin lopullista sisältöä ja kiteytettiin tärkeimmiksi katsottuja toimintaperiaatteita. 3AMK Liikuttaa –hanketiimi tiivisti ja kokosi toimintaperiaatteet yhteensä kahdeksaksi liikettä ohjaavaksi periaatteeksi.
Tutustu tarkemmin liike-etiketin muotoiluprosessiin, taustatietoon ja toimintaperiaatteisiin Laurea Longissa julkaistussa Liike-etiketti korkeakouluyhteisölle – Liike on osa arkeamme –artikkelissa.
Kehittämistyö jatkuu
Hanke on saanut jatkorahoituksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Hakijoina jatkokaudelle olivat Haaga-Helia ja Laurea. Jatkohanke AMK Liikuttaa käynnistyy elokuussa, josta alkaen liike-etikettiä jalkautetaan korkeakoulujen arkeen paikallisin Haaga-Helia Liikuttaa ja Laurea Liikuttaa suunnitelmin.
3AMK Liikuttaa ja AMK Liikuttaa -TKIO-hankkeet linkittyvät hallitusohjelman Suomi liikkeelle -ohjelmaan. Ohjelman tavoitteena on lisätä eri-ikäisten liikkumista. Ohjelmalla edistetään mahdollisuuksia liikkua ja liikkumista tukevia arjen valintoja. Hanke tekee yhteistyötä Liikkuvat-kokonaisuuden Liikkuva opiskelu -toimintojen kanssa. Hankkeen ensimmäinen toimikausi on 08/2024–07/2025, ja jatkokausi 08/2025–07/2026.