
3AMK-korkeakouluyhteisössä on kuluvan lukuvuoden aikana tehty liikelupauksia, joilla tavoitellaan aktiivisempaa ja liikkuvampaa korkeakouluarkea. 3AMK Liikuttaa –hanke heitti syksyllä pallon korkeakouluyhteisöille ja viestikapula on kiertänyt Laureassa, Haaga-Heliassa ja Metropoliassa ryhmältä toiselle. Opiskelijakunnat ja –yhdistykset, opetushenkilöstö, TKI-toimijat ja muu henkilöstö aina johtoa myöten ovat vuorollaan laatineet konkreettisia lupauksia liikkeen lisäämisestä oman tiiminsä arkeen.
“Tiimit ovat heittäytyneet aktiivisesti mukaan liikelupausten laatimiseen ja niiden toteuttamiseen. Pallojen heitto on toiminut hyvänä keskustelunavauksena liikkeen lisäämiseen useissa eri tiimeissä. On ollut upeaa huomata, miten pienet teot ovat saaneet jo nyt merkittävän suuren porukan lisäämään liikettä arkeensa tietoisemmin. Yhdessä toteutettu liikkuminen on tuonut myös hymyn tiimien jäsenten huulille. Lisäksi meitä on erityisesti ilahduttanut kuulla, että liikelupausten ideaa on innostuttu kokeilemaan myös muissa korkeakouluissa ja työyhteisöissä”, kertoo projektiasiantuntija Jenna Pennanen Laureasta.
Kulttuurin kehittämiseen tarvitaan koko yhteisöä
Arjen pieniä valintoja tehdään yksilö- ja tiimitasolla, mutta korkeakouluyhteisössä valintoja tehdään myös muiden puolesta. Etenkin opetus- ja ohjaustyössä tavoitetaan jopa satoja opiskelijoita viikossa. Opettajien ja opiskelijoiden arjessa fyysistä aktiivisuutta voidaan lisätä liikepedagogisin keinoin. Liikkeen tuominen osaksi opetustilanteita on olennainen tekijä liikkuvan korkeakouluarjen rakentamisessa. Liikkeen lisäämistä jarruttaa tuttu paradoksaalisuus: liikkeen tiedetään olevan työ- ja opiskelukyvyn edellytys, mutta kuitenkin istumisen kulttuuri on juurtunut syvälle korkeakouluopiskelun ja -opetuksen käytäntöihin.
”Olennaista liikkuvamman korkeakoulukulttuurin kehittämisessä on koko yhteisön osallistaminen, sitouttaminen ja esimerkin näyttäminen. Kunkin tulisi osaltaan ottaa omistajuutta fyysisen aktiivisuuden lisäämisestä. Korkeakoulun johto on tietenkin tärkeässä roolissa liikemyönteisten toimintaperiaatteiden linjaamisessa. Lisäksi opettaja on avainhenkilö liikkeen lisäämisessä opetustilanteeseen sanoittamalla ääneen liikkeen merkitystä oppimisessa ja hyödyntämällä erilaisia toiminnallisia opetusmenetelmiä,” toteaa 3AMK Liikuttaa -hankkeessa liikepedagogisesta kehittämistyöstä vastaava lehtori Nina Mäkelä Haaga-Heliasta.
Liike-etiketti ohjaa aktiivisen arjen toteuttamiseen
3AMK Liikuttaa –hankkeessa liikettä tukevat käytänteet ja liikkumisen salliva toimintakulttuuri halutaan tuoda osaksi kaikkea toimintaa korkeakouluissa. Tällä hetkellä käynnissä on vaihe, jossa opiskelijat ja henkilökunta kutsutaan mukaan yhteisen liike-etiketin muotoilemiseen. Liike-etiketti on 3AMK korkeakouluille yhdessä rakennettava linjaus, joka määrittää, miten liike toteutuu korkeakoulujen arjessa. Sen tärkein tehtävä on ohjata ja edistää korkeakouluyhteisön hyvinvointia, oppimista ja yhteisöllisyyttä liikkeen keinoin.
Liike-etikettiin kootaan yhdessä laaditut aktiivista arkea tukevat toimintaperiaatteet, joita toteutetaan jatkossa osana opiskelu- ja työpäivää. Muotoilutyön pohjana käytetään mm. vuoden aikana kerättyjä liikelupauksia, liikepedagogista kehittämistyötä, hankkeen koostamaa liikepankkia sekä Liikkuva opiskelu -verkoston tukea ja tietoa. Hankkeen tuore somekampanja haastaa myös laajan yleisön mukaan omien liikelupausten tekemiseen.