Liikepedagogiikka

Liikettä opetukseen!

Liike… 

…parantaa oppimista: Fyysinen aktiivisuus on todettu parantavan kognitiivista toimintaa, kuten tiedon prosessointia, työmuistikapasiteettia ja tarkkaavaisuutta. Liike auttaa myös ajatusten virtaamista ja nopeuttaa ajattelua. 

…edistää hyvinvointia: Liike vähentää istumisen haittoja ja edistää opiskelijoiden, opettajien ja korkeakoulujen työntekijöiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Säännöllinen liikuskelu voi parantaa unen laatua ja stressinsietokykyä. 

…lisää yhteisöllisyyttä: Aktiiviset oppimistilanteet tarjoavat sosiaalisia vuorovaikutustilanteita, jotka tiivistävät yhteisöllisyyttä ja edistävät viihtyvyyttä opiskeluympäristössä. Opintoihin kiinnittyminen ja sitoutuminen voivat vahvistua. 

…monipuolistaa opetusta: Liikepedagogiikka tuo vaihtelua perinteisiin opetustapoihin, kuten luentomaisiin esityksiin. Esimerkiksi ryhmätyöt ja aktiiviset tauot voivat tehdä oppimisesta dynaamisempaa ja osallistavampaa. Pienikin liike tuo vaihtelua ja edistää oppimista. 

Tämä sivu päivittyy dynaamisesti liikepedagogisten kokeilujen myötä. 

Liikepedagogiikan käsitteitä

Liikepedagogiikka (eng. MCP = Movement centred-pedagogy) = Toiminnallisen pedagogiikan osa-alue, jossa liikettä hyödynnetään opetuksessa joko integroituna tai välineenä. Liike tarkoittaa kokonaisvaltaisesti kaikenlaista fyysistä aktiivisuutta, liikuskelua ja liikettä. 

Toiminnallinen pedagogiikka (eng. active pedagogy) = Oppija nähdään aktiivisena toimijana ja oppiminen tapahtuu kokonaisvaltaisena prosessina. Toiminnallisessa pedagogiikassa oppimista voidaan tarkastella sosiaalisena, kognitiivisena ja fyysisenä aktiivisuutena. 

Physical active learning (PAL) = Toiminnallisen pedagogiikan osa-alue, jossa painottuu fyysinen liike osana opetusta joko integroituna tai opetuksen välineenä. PAL on liikepedagogiikka -termille lähes synonyymi. Kansainvälisesti PAL-termiä on käytetty tutkimuksellisesti toistaiseksi enemmän kuin käsitettä MCP Movement-centered pedagogy. 

Lähteitä esim: https://link.springer.com/article/10.1186/s12966-023-01503-4 

Chalkley, A., Mandelid, M.B., Singh, A. et al. Reframing physically active learning as movement-centred pedagogy: a European priority action framework. Int J Behav Nutr Phys Act 20, 101 (2023). https://doi.org/10.1186/s12966-023-01503-4 

PedaMove-malli

PedaMove-malli on syntynyt tavoitteellisten liikepedagogisten kokeilujen, pilotointien ja opetustyön myötä. PedaMove-malli on työkalu liikepedagogiseen opetukseen, johtamisen tai mihin vain tavoitteelliseen kohtaamiseen. Malli on luonteeltaan dynaaminen; se muuntuu kontekstin ja käyttäjän mukaan.  

Rohkeasti kokeilemaan! 

Vastaa kysymykseen miksi? Motivointi tarkoittaa opetuksen/kohtaamisen suunnitteluvaiheessa liikkeen ja aktiivisuuden tietoista ja tavoitteellista huomioimista: Miksi liikettä mahdollistetaan? Miksi aktiivisuus kannattaa? Miten opettaja/fasilitaattori tukee aktiivisuutta? Miten tauoille ohjeistetaan?  

Vastaa kysymykseen miten? Organisointi on liikkeen ja aktiivisuuden mahdollistamista ja kaikkien osallistujien osallistamista Jokaisella osallistujalla on rooli ja tehtävä osana oppimis-/kohtaamistilannetta. Osallistuja ei ole vain passiivinen seuraaja, vaan aktiviinen toimija ja oman oppimisprosessin omistaja. Miten liike mahdollistuu opetus/kohtaamistilanteessa? Miten huomioit jo suunnitteluvaiheessa kohtaamisen rytmin, tilan ja valitut toimet suhteessa kohtaamisen tavoitteisiin?  

Vastaa kysymykseen mitä jos? Vahvista tarkoittaa liikkeen ja aktiivisuuden näkyväksi tekemistä. Se on uteliaisuutta ja rohkeutta toimia tilanteen mukaan. Vahvistaminen tarkoittaa myös ohjeistuksissa ja palautteissa liikkeeseen kannustavaa kieltä. Vahvistamalla aktiivista oppimista elävöität kohtaamisia, tuet vireyttä ja pidät yllä yhteistä oppimista tukevaa ilmapiiriä.   

Esimerkki voi olla toimivien käytänteiden jakamista tai rohkaisua kokeilla jotain ihan uutta. Opettaja/fasilitoija tunnistaa vertaisoppimisen mahdollisuuksia ja hyödyntää niitä. Opettaja/fasilitoija on avaintekijä liikkeen lisäämisen mahdollistamisessa, liikkeeseen osallistamisessa sekä oppijoiden oman oppimisprosessin omistajuuden vahvistamisessa. Lisäksi opettaja/fasilitoija on omalla toiminnallaan esimerkki aktiivisesta, oppivasta ja hyvinvoivasta ammattilaisesta. 

Comments are closed.